Direct advies nodig? Bel 0528 23 49 09

facebook linkedin
  • Banner 1
  • Banner 2
  • Banner 3
  • Banner 4

Belastingen en ondernemers 2018

Wij hebben al een poosje een nieuw kabinet en het regeerakkoord ligt op de plank en wordt op dit moment door het nieuwe kabinet uitgevoerd via de Tweede Kamer. Het is natuurlijk de vraag of alle plannen het gaan halen en de kamer dit gaat doorvoeren.

Maar er zijn heel wat plannen die grote invloed zullen hebben op u als ondernemer, of u nu ZZP‘er of MKB’er  bent.

Gevolgen voor de IB-ondernemer

Als u winst maakt tot € 79.000,- dan gaat u er op vooruit. Dit komt doordat de zogenaamde vlaktaks wordt ingevoerd met twee tarieven, zijnde een basis tarief tot € 68.507,- en een toptarief voor het meerdere van 49,5%. Bij een winst van € 79.000,- zal na aftrek van de MKB-winstvrijstelling een inkomen overblijven van ongeveer € 68.000,-.

BV structuur aantrekkelijk vanaf 2019?

Maar als u meer winst maakt dan is het afwachten.. Aan de ene kant zal het hoge tarief verlaagd worden van 52% naar 49,5%, maar aan de andere kant  wil het nieuwe kabinet de zelfstandigenaftrek en de hypotheekrente versoberen door deze maximaal tegen het basistarief af te trekken. Hoe zich dit technisch gaat uitwerken is op dit moment nog niet duidelijk. Door deze maatregelen zou het heel goed kunnen dat het voor deze groep ondernemers sneller aantrekkelijk wordt om vanaf 2019 in een BV-structuur te gaan ondernemen.

Gevolgen voor de ondernemer in de BV

Goed nieuws voor de ondernemer die nu opereren vanuit een BV-vorm, want de vennootschapsbelasting tarieven gaan omlaag! De eerste schijf zal van 20% naar 16% gaan en de tweede schijf van 25% naar 21% in 2021.

In de situatie dat de ondernemer privé rond kan komen van een bruto salaris van minder dan € 60.000,- per jaar, is het door de verlaging van de tarieven al snel aantrekkelijk om een BV te starten. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de winst in de bv achterblijft en pas over een aantal jaren wordt uitgekeerd (dividend) naar privé.

Wij krijgen veel vragen van DGA’s dat ze gehoord hebben dat de dividendbelasting afgeschaft wordt en dat het daardoor aantrekkelijk wordt om dividend uit te keren zodra de dividendbelasting afgeschaft wordt. Deze maatregel is een sigaar uit eigen doos. De dividendbelasting die de BV moet betalen bij een dividenduitkering wordt inderdaad afgeschaft, maar de aanmerkelijk belangheffing wordt niet afgeschaft. De aanmerkelijk belangheffing is de belasting die de DGA in zijn inkomstenbelasting aangifte betaald bij een dividenduitkering. Op de aanmerkelijk belangheffing kon de dividendbelasting dan in mindering gebracht worden. De dividendbelasting wordt afgeschaft, maar de aanmerkelijk belangheffing blijft in stand. Sterker nog: deze zal verhoogd worden van 25% naar 28,5%. Hoewel wij de stellingname hebben dat het gezond is om zoveel mogelijk geld veilig in de persoonlijke holding te stallen, kan het zo zijn dat mocht er een dividenduitkering naar privé gewenst zijn, deze nog te doen voor de verhoging van de aanmerkelijk belang heffing (vanaf 2020).

Advies en overleg

Wacht niet te lang met advies vragen, wij van Adcom Consultancy staan voor u klaar en kijken samen naar u huidige situatie en samen nemen wij de juiste beslissingen.

Nieuws

meer nieuws